sobota 1. října 2011

Francie, pokračujeme prohlídkou…

…Carrefour Européen du Patchwork.


Po malé lekci historie místa a vzniku výstavy, dnes si dovolím udělat mojí malou recenzi. Letošní ročník, bych hodnotila trochu retrospektivním. Většina expozicí se věnovala historickým quiltům, klasickým replikám a styl country. Samozřejmě, že tu byl zastoupen současný quilt a artquilt. Ale ten hlavní důraz na tradici mi trochu připomněl, že i textilní umění a jeho stoupenci mají potřebu se vracet k historii a nastavit tuto retrospektivu, jako zrcadlo současné světové politicko-ekonomické situaci. Snad se podařilo, pořadatelům ve většině návštěvníků vyvolat potřebu zamyslet se. Znovu objevování tradičních quiltů a jejich techniky, jako by přímo souvisely se současnou nejistotou společnosti a její potřebu čerpat jistoty v solidních základech, mít pocit důvěry a bezpečí. Přesto, že se říká, že musíme znát svojí minulost, abychom byli schopni budovat svojí budoucnost, zdá se mi, že v běžném životě jsme nepoučitelní!
Malá ukázka z expozic klasikých quiltů.
Expozice starých australských quiltů, vypovídá o neslavném vzniku této kolonie, a o válkách kterých se její vojáci zúčastnili. Moje hodnocení: velice autentická expozice, která byla doplněna bohatou a zajímavou dokumentací.
V divadle  Ste.Marie-aux Mines se usídlila velice obsáhlá expozice tradičních holandských quiltů z dob 1700 až 2010. Zrak i dech se mi tajil nad tou krásou. Díky nadšeným sběratelům a součastným holadským patchworkářkám, návštěvníci mohli vidět velice staré exponáty a krásné současné repliky.


Moje hodnocení:
pocit nesmírné pokory a pocit, že se mám stále ještě hodně co učit...!
Villa Burrus  hostila expozici „ Country Cottage“. Autorka oblíbených medvídků a jiných quiltů Born to quilt, zde svojí tvorbou navodila velice útulnou venkovskou atmosféru.



Moje hodnocení: bylo těžko odolat a neusadit se k prostřenému stolu.
Příště, pokračování-Současná patchworková tvorba.

6 komentářů:

  1. Tak jsem přečetla tvoje poslední dva články a prohlédla fotky. Je to dost zajímavé, hlavně, když už jsi nás krapet zasvětila do historie. Ty výtvory jsou úplná umělecká díla. Já jsem zatím za ta leta udělala pár dek stylem sešít barevné čtverce, podložit flanelem a prošít. Na tuhle "vyšší dívčí" si rozhodně netroufnu, ani nevím jak na to. Měj se hezky a těším se na další část reportáže. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  2. To musela být opravdu nádhera... Takové práci se nedá dost naobdivovat :).
    Krásné odpoledne! M

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádhera...děkuji za krásný článek.

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovídám na tvou zvídavou otázku, nevím, ale až se vrátím, tak poinformuji.
    Krásné babí léto.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, tak tahle exkurze mě maximálně potěšila a zpříjemnila mi dnešní večer.
    Děkuju ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  6. Ditto:
    patchwork je velice kompletní záležitost. Nejen jeho tvorba, ale jeho historie mě velice pohltila!!! Jestli potřebuješ k pokračování pomocnou ruku, ráda ti pomohu!

    Mariane:
    jednou pohlcena tímto KOŇEM, je to stálá potřeba obdivovat a pak potřeba tvořit, tvořit a tvořit...

    Amélie:
    děkuji za ocenění, mého chabého reportérského umu.

    Ivo:
    už se nemohu dočkat!

    Vivi:
    doufám, že vydržíš dočíst i ty následující. Mám radost, že moje řádky oceníš.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že se vám na mém blogu líbilo a zanechali jste o tom stopu.