úterý 18. října 2011

Rozchodník…není chodník…

…, ale Sedum,
aneb portrét jednoho „nezmara“.
jedná se o rostlinu z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae). Na severní polokouli se nachází asi 400 druhů, v České republice se vyskytuje 6 původních druhů, některé další zplaňují z kultury. Jsou to suchomilné byliny se silně dužnatými listy zadržujícími vodu a pětičetné (výjimečně čtyřčetné či šestičetné) květy. Některé druhy (např. rozchodník šestiřadý, Sedum sexangulare) jsou oblíbené jako zahradní rostliny.

                                                To říká slovník.

A co říkám já o Sedum?
Nenáročná rostlina, snad do každé zahrady. Rozchodník, je proto vhodný i pro ty pěstitele co umoří, vše zelené, protože, jak z jeho názvu vyplývá,
„Rozchodník to rozchodí“! Je velice přitažlivý, o návštěvníky nemá nouzi, někdy je přímo obležen včelami, čmeláky a motýli.


Představuji vám, několik druhů Rozchodníků, kterým se u nás, i s jejich návštěvníky, daří.
To je pro dnes vše, ze života flory a fauny v naší malé
"Versailles".:o)))
 

6 komentářů:

  1. Letos jsem zjistila,jak je rozchodník vděčná kytka ve váze a jak úžasně jednosuše a elegantně vypadá ve džbánu. Musím si ho sehnat a nasadit do mé zahrádky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Lezarts, tak tenhle ROZCHODNÍK asi nerozchodím...tolik se mi líbí, že jsem sebou plácla na zadek a přemýšlím, jak to udělat, aby se u mě květinám dařilo tak jako těm Tvým u Tebe. ;-)
    Květinovou královnu zdraví Vivi

    OdpovědětVymazat
  3. Lezarts, rozchodnik patri k mym oblibenym, ale u nas se mu bohuzel nedari :o( Asi to bude tim slunickem. Zato u vas je nadherny. Mej krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  4. Januško:
    ano,ano, určitě si Rozchodník pořiď. Já ho do vazby kytic používám, už od chvíle, kdy začne nasazovat na květ a je lehce zelinkavý. Ve váze je stejný nezmar, jako v zahradě.

    Vivi:
    doufám, když jsi si z toho Sedum sedla na "zadeček", že jsi si neublížila?!(To je věta, jak pro lokopedy). Protože by to byla škoda neskočit si koupit do zahrady Rozchodník! Jinak u nás je zdarma.
    zdraví Tě, pouze "Princezna Pampeliška".

    Katarino:
    Rozchodník miluje suchá a slunečná stanoviště, stačí jenom zjistit, kde "soudruzi z NDR udělali chybu"? :o) U verandy s růžema by mu to moc slušelo!

    OdpovědětVymazat
  5. překrásné fotky.. motýlek nádherný. Moc se mi tu líbí..pastva pro oči i pro duši.

    OdpovědětVymazat
  6. Amélie:
    doufám, že to bude stále, pro Vás, potěšení zajít ke nám na návštěvu!

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že se vám na mém blogu líbilo a zanechali jste o tom stopu.