sobota 1. října 2011

Francie, pokračujeme prohlídkou…

…Carrefour Européen du Patchwork.


Po malé lekci historie místa a vzniku výstavy, dnes si dovolím udělat mojí malou recenzi. Letošní ročník, bych hodnotila trochu retrospektivním. Většina expozicí se věnovala historickým quiltům, klasickým replikám a styl country. Samozřejmě, že tu byl zastoupen současný quilt a artquilt. Ale ten hlavní důraz na tradici mi trochu připomněl, že i textilní umění a jeho stoupenci mají potřebu se vracet k historii a nastavit tuto retrospektivu, jako zrcadlo současné světové politicko-ekonomické situaci. Snad se podařilo, pořadatelům ve většině návštěvníků vyvolat potřebu zamyslet se. Znovu objevování tradičních quiltů a jejich techniky, jako by přímo souvisely se současnou nejistotou společnosti a její potřebu čerpat jistoty v solidních základech, mít pocit důvěry a bezpečí. Přesto, že se říká, že musíme znát svojí minulost, abychom byli schopni budovat svojí budoucnost, zdá se mi, že v běžném životě jsme nepoučitelní!
Malá ukázka z expozic klasikých quiltů.
Expozice starých australských quiltů, vypovídá o neslavném vzniku této kolonie, a o válkách kterých se její vojáci zúčastnili. Moje hodnocení: velice autentická expozice, která byla doplněna bohatou a zajímavou dokumentací.
V divadle  Ste.Marie-aux Mines se usídlila velice obsáhlá expozice tradičních holandských quiltů z dob 1700 až 2010. Zrak i dech se mi tajil nad tou krásou. Díky nadšeným sběratelům a součastným holadským patchworkářkám, návštěvníci mohli vidět velice staré exponáty a krásné současné repliky.


Moje hodnocení:
pocit nesmírné pokory a pocit, že se mám stále ještě hodně co učit...!
Villa Burrus  hostila expozici „ Country Cottage“. Autorka oblíbených medvídků a jiných quiltů Born to quilt, zde svojí tvorbou navodila velice útulnou venkovskou atmosféru.



Moje hodnocení: bylo těžko odolat a neusadit se k prostřenému stolu.
Příště, pokračování-Současná patchworková tvorba.