sobota 7. ledna 2012

Na tři Krále o "fant" dále...

…, povídání o tom, jak to letos hoši zvládli a my s nimi.
Potvrzuji, dorazili v plném počtu a ve zdraví! Vzhledem potřeby k tomuto obyčeji, slavit tuto královskou návštěvu u nás, je nutno “ shoufovat“ celou rodinku. Museli jsme z důvodů pracovního vytížení účastníků nutných pro losování,„Tři Krále“ poprosit, ať se dostaví o den později.  Nejlépe tuto sobotu (pánové byli tak laskaví a vyhověli naší žádosti). A jak mi francouzský zvyk velí, hupsla jsem k válu a uchystala jsem tradiční „Tříkrálový „ koláč.
Důležitá poznámka:
pro ty, kteří neví, o čem, tu dnes blábolím prosím, klikněte sem http://www.lezarts-renata.blogspot.com/2011/01/na-tri-krale.html
Rozválím lístkové těsto na dvě placky, jednu plácnu do koláčové formy na dno. Tuto pomatlám vystydlou (ne nastydlou) nádivkou umíchanou z: mléka,rozemletých mandlí,cukru, pudinkového prášku.To vše přivedeno do varu a v rytmu rockenrolu mícháme.
Hlavně nesmím (ježíšmarjá)zapomenout vložit fant! Vše zaplácnu druhou plackou těsta, okraje zatavím a natřu žloutkem. Šup do trouby na 35min (horkovzdušné na 180 st.)
Podle zvyku, lehce vychlazenou nakrájím na tolik dílů, kolik adeptů se dostaví na losování krále ke stolu. To vše někde ukrytá před zraky zvědavců, pro zmaření nějaké korupce, či švindlu! A další jste už četli v uvedeném odkazu.
Letos se vylosovala královna. Jako vždy, jsme si užívali náramnou legraci, nejen z radosti, že si nikdo nevylomil zub, ani jinak nepochroumal chrup na fantuJ, ale hlavně, že jsme byli pospolu!
Pro velký úspěch, opakujeme příští rok!
Nemáte chuť ochutnat, „Tříkrálový vandr", jako my?
Váš
Lezarts
Letos jenom princezna, neb mi štěstí nepřálo a fant si vylosoval někdo jinýL

8 komentářů:

  1. Zdravím , Lezarts, to je ale pěkný zvyk...další příležitost , jak v dnešní uspěchané době dostat rodinu k jednomu stolu :-). Přeji krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  2. Renatko, to jsem si tedy početla! Konečně vím, proč ve francouzských a anglických filmech sedí u stolu s korunou na hlavě :o)
    Jo, a dala bych si kousek toho koláče :o) Naštěstí jsem taky pekla, ale bez fantu!
    Pěknou neděli, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký závěr vánočního údobí.
    Jen mne zajímá, jak se při krájení vyhnete tomu fantu. Nebo se občas nějaký připlete pod nůž?

    I já přeji hezký rok 2012 a těch setkání co nejvíce.

    OdpovědětVymazat
  4. Drahá, jak tak čtu o Tvém prožívání Adventu až do Tří králů, mám dojem, že i já bych pro rodinu měla něco podobného zavést. Štědrý den je o setkání rodiny s rodiči a přáním aby nás přibývalo a neubývalo a Silvestr- 30 let setkávání se stejnými přáteli na horách. Tradici zapékání "něčeho" do pečiva jsem poprvé viděla na Silvestru při setkání s rodinou naší dobré známé - ruské korejky Zoji, která se k nám přivdala z Kazachstánu. Na tento den upekla nějakou kynutou "buchtu" plněnou balkánským sýrem a pečlivě umytým kdečím - klacíček, mince, hrášek nebo fazolka...Všechno něco znamenalo, obvykle každý něco získal. Bylo to moc milé. Příležitostně zjistím recept i význam.
    Pěkné dny všem čtenářkám. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Lezarts,to je bezva zvyk!!!!Dnes u mě byli, škoda že jsem to neznala dřív ,bylo by fajn,je pohostit zvláště když to jsou mí skauti ale příští rok si to vynahradím !!!!Jestli dožiju ,chichi,dávej na blog dále takové bezva nápady! Daja

    OdpovědětVymazat
  6. No né, říci, že se mi sbíhají sliny, to je poměrně slabá fráze toho, jak tady obdivuji tvé pečení. :) Přeji krásný nový rok!

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Renato. Chtěla jsem už párkrát koláč dělat, ale holt to nemám "zažráno" pod kůží a příbuzné v F. :-) Příště to musíš, prosím, připomenout pár dní předem.
    Zubaři ve Francii mají asi na Tři Krále pohotovost, bych tak odhadovala :-))
    Srdečně tě zdravím. Ditta

    OdpovědětVymazat
  8. Lucie:
    taky si toho považuji a udržuji!

    Helo"
    ale nejsou všichni korunovaní...! I do buchty se dá vložit fant, jen se na to musí myslet při jejím vychutnávání:)

    mutil"
    děkuji za přání. I taková nehoda se stane, proto se to krájí bez přítomnosti účastníků "loterie", pak se lehce zasune hlouběji do koloáče:-D

    Marti"
    určitě to příští rok vyzkoušej, jenom si neužívej na "fant", potřeby nutné k šití:-D

    Dajo:
    raději si předem zjisti, kolik skautů přijde, aby byl koláč dost veliký:-)

    Kami:
    snad jsem Ti nezavinila slintavku?!:-D

    Ditto:
    neslibuji, že to připomenu v čas, jsem typ, vše na poslední chvíle. Myslím, že pohotovost nemají jenom zubaři, ale i gastroenterologové a chirurgové.Raději nestrašme extrémem, nebo se to zde neujme, vzhledem ke kolabujícímu zdravotnickému systému:-D

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že se vám na mém blogu líbilo a zanechali jste o tom stopu.