úterý 10. ledna 2012

Lépe pozdě, než nikdy.

To jsem si řekla, když jsem zjistila, že do Štědrého dne nestihnu ušít, vše co jsem měla v plánu. Tak teď v klidu, kdy si rok slaví už druhý týden, jsem mohla se zpožděním došít „Sobí polštář“. Vzhledem k tématu, může zdobit kanape celou zimu. A protože počasí venku na zimní nevypadá, vytvoříme si doma malou iluzi pobytu v Alpách, stejně, jako o Vánocích J.
Je to pro Vás výzva a inspirace? Zde je návod. Tvar soba i srdce už máte (uveřejněné 15. 12. 2011 na blogu).
Pomůcky viz foto + běžné šicí potřeby.

Protože předpokládám, že ovládáte základní použití šicího stroje a ušití rovného stehu, předkládám zjednodušený pracovní postup:
Látku, na které chcete vyšít motiv, podžehlete jednostranně zažehlovacím vizlínem (lépe se na stroji látka vyšívá). Obkreslete na látky předlohy
 „sublimačním fixem“.
Do jehly stroje navlékněte „džínové“ nitě GUTERMANN (pomáhám si obyčejným navlékačem jehel). Spodní nit použijte v barvě látky. Nastavte steh na 3- 3,5. Povolte vrchní tah nitě (předem vyzkoušejte steh na kousku látky). Vyšijte, ale nešlapejte moc na plyn, sice tu na vás nečíhá radar, ale steh by se dobře neprovazoval! Pro lepší práci v následujícím kroku, můžete použít na rub vyšité látky zažehlovací lepidlo, nebo dočasné lepidlo (nebude se posunovat po podkladové látce). Položte výšivku na střed potištěné látky, zafixujte. Obkroužkovacím stehem přišijte, zde použijte obyčejnou nit ve stejné barevnosti, jako ta kterou jste vyšívali. Podložte takto vytvořenou přední stranu polštáře, vatelínem a obyčejnou látkou, pro vytvoření sendviče.  Podél výšivky a výšivku prošijte obyčejnou nití. Vyšijte srdíčka  do rohů potištěné látky. Srdíčka stačí předem pouze předkreslit bez podžehlení vislínem.Vsaďte zip a polštář naruby sešijte po obvodu a je hotovo. Nezapomeňte si nechat zip pootevřený, nebo si už polštář neotočíte na lícL
Rozměry neudávám, ty si každý přizpůsobí, dle vlastního uváženíJ.Jestli se vám, zdá, že jste něčemu neporozuměli, napište, vysvětlím.

Váš
Lezarts
tohoto (i za tohoto) času pasáček sobíků,nejlépe na gaučiJ