pátek 13. února 2015

Zvu vás na naše Iles Flotantes, alias "Plovoucí ostrovy", exotika zaručena...



..., ať už slavíte svátek všech zamilovaných, či ne.


 Je to příležitost, jak cestovat bez opuštění pohodlí svého domova a přitom si i tak božsky užít.
Nebudu vás napínat, ale na výlet na  mé "Plovoucí ostrovy" nepotřebujete velká zavazadla.
Nebude tak riskovat příplatek za nadváhu:-D
Protože s trochou  pohybu kolem sporáku, nepřiberete ani deko:-)!
Budete nanejvýše potřebovat zástěru a šlehač.


Potřebné suroviny na:
Anglický krém (či šodó):
35 cl mléka
1 rozpůlený vanilkový lusk
3 žloutky
50 g cukru
+
Plovoucí ostrovy:
3 bílky
30 g cukru

Musím, jenom dodat, že nevím, jak dlouho bude trvat váš let do cíle.? Záleží co máte za letadlo:-) Já díky mému přístroji Termomixu, cestu z kuchyně ke stolu zvládám za max 15 min!
Ale dám návod raději pro pomalejší dopravní prostředky:-)

Jak na to.
Anglický krém:

1) do hrnce s mlékem dejte vanilková zrníčka + lusk.Vařte na mírném ohni, až  vanilka ochutí mléko,
odstavte.
2)Vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a pevné pěny.
3)Pomalu lijte za stálého míchání teplé mléko do připravené vaječné pěny. Dobře promíchejte.
4)Přelijte směs do čistého hrnce a nechte za stálého míchání 5 min zahřívat na mírném ohni, nebo ve vodní lázni, až krém začne houstnout a ulpívat na rubu lžíce. Hlavně nesmíte nechat směs přijít do varu!!!, nebo se vám krém srazí. Přefiltrujte do misky a odstraňte vanilkový lusk.
(Pro ty, co nemají problém s hotovými přípravky, mohou krém koupit v obchodě).


Ostrovy:

1)Vyšlehejte z cukru a bílků pevný sníh. Vytvarujte lžicí 4 ostrovy a dejte je vařit,  asi na 40 sk. do mikrovlnné trouby na nejnižší výkon. A nebo je vložíte do hrnce s vařicí vodou, kde je povaříte 30 sk z každé strany.


Dokončení:
1)Nalijte anglický krém do misek, nebo jedné větší mísy.
2)Opatrně na krém položte uvařený sníh. Udržujte v chladu, až do chvíle, kdy budete servírovat.
3) Na poslední chvíli dejte 100 g cukru do kastrolku a nechte na mírném ohni bez vody = suchý karamel.
Jak se karamel začne barvit na blond, pokropte jím ještě za tepla, každý ostrov (jinak ztvrdne).
Nemáte-li chuť vařit domácí karamel a nevadí vám konzervanty, lze koupit karamel tekutý v obchodě.


A jste v cíli teď, už  stačí užívat si tu exotiku, nebo jestli chcete tak i e......, 
když je zítra toho Sv. Valentýna:-D!
 A nebo si udělejte pouze...
..., příjemnou degustaci.



Váš
Lezarts
z "Plovoucích ostrovů".








9 komentářů:

  1. Renatko, tenhle dezert dělala moje babička, jen si teď nemůžu vzpomenout, jak se podle ní jmenoval.
    Hezky jsem si u tebe na ni zavzpomínala.
    Přeji krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Renatko, taky mi ten recept něco připomíná, asi jsem ho někdy někde četla, ale určitě nezněl tak exoticky :-) vypadá suprově ♥ Pa Hana

    OdpovědětVymazat
  3. Renatko, hned jsem si vzpomněla na svého taťku. O tomto básní, jak mu dělala jeho mamka, ale říkali tomu jinak, jen si nevzpomenu jak :)
    Krásný víkend ... Věra

    OdpovědětVymazat
  4. Renčo moc zdravím a přeji krásný valentýnský víkend:-) recept neznám , vypadá ovšem moc lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Reni, plovouci ostrovy vypadaji uzasne, urcite jste si moc pochutnali! Moc zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
  6. VYPADÁ BÁJEČNĚ.
    URČITĚ VELKÁ POCHOUTKA.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  7. Renátko, tvoje dobroty vypadají lákavě, jinak k tvé otázce,mám plotr silhouette portait, má nějaké chybičky,možná je to i tím, že to s ním ještě na stoprocent neumím,ale jinak na oslavách jsemdíky němu za hvězdu,protože si někteří hosté myslí, že se s tím stříhám, nechla jsem si ho dovést přímo ze Států, stál totiž o polovinu méně než je nabízí forart.cz, přeji krásné jarní dny a napiš,jestli si ho pořídíš.Iva

    OdpovědětVymazat
  8. Renatko,
    moc ti děkuji za tvé komentáře !
    Jé ty jsi bydlela v Horním Maxově,tak to jsi vlastně byla stále na dovolené na horách ;-)
    Někde jsi se na blogu zmínila, že teď zrovna nemáš šťastné období jara:-o
    Moc přeji ať je s dalšími dny lépe a lépe!

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji všem za milé a vtipné komentáře:-)
    Snad mi nebudete mít za zlé, že každé dnes neodpovím jednotlivě, ale...
    momentálně vedu boj proti času. Vím, že ho nemohu zastavit a tak veškerou sílu věnuji tomu co se stalo momentálně tím nejpodstatnějším v mém životě..., ale o tom někdy jindy:-)
    Přeji vám, aby vaše dny byli plné naděje v znovuzrození Jara...
    Vaš
    Lezarts

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že se vám na mém blogu líbilo a zanechali jste o tom stopu.