pátek 13. února 2015

Zvu vás na naše Iles Flotantes, alias "Plovoucí ostrovy", exotika zaručena...



..., ať už slavíte svátek všech zamilovaných, či ne.


 Je to příležitost, jak cestovat bez opuštění pohodlí svého domova a přitom si i tak božsky užít.
Nebudu vás napínat, ale na výlet na  mé "Plovoucí ostrovy" nepotřebujete velká zavazadla.
Nebude tak riskovat příplatek za nadváhu:-D
Protože s trochou  pohybu kolem sporáku, nepřiberete ani deko:-)!
Budete nanejvýše potřebovat zástěru a šlehač.


Potřebné suroviny na:
Anglický krém (či šodó):
35 cl mléka
1 rozpůlený vanilkový lusk
3 žloutky
50 g cukru
+
Plovoucí ostrovy:
3 bílky
30 g cukru

Musím, jenom dodat, že nevím, jak dlouho bude trvat váš let do cíle.? Záleží co máte za letadlo:-) Já díky mému přístroji Termomixu, cestu z kuchyně ke stolu zvládám za max 15 min!
Ale dám návod raději pro pomalejší dopravní prostředky:-)

Jak na to.
Anglický krém:

1) do hrnce s mlékem dejte vanilková zrníčka + lusk.Vařte na mírném ohni, až  vanilka ochutí mléko,
odstavte.
2)Vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a pevné pěny.
3)Pomalu lijte za stálého míchání teplé mléko do připravené vaječné pěny. Dobře promíchejte.
4)Přelijte směs do čistého hrnce a nechte za stálého míchání 5 min zahřívat na mírném ohni, nebo ve vodní lázni, až krém začne houstnout a ulpívat na rubu lžíce. Hlavně nesmíte nechat směs přijít do varu!!!, nebo se vám krém srazí. Přefiltrujte do misky a odstraňte vanilkový lusk.
(Pro ty, co nemají problém s hotovými přípravky, mohou krém koupit v obchodě).


Ostrovy:

1)Vyšlehejte z cukru a bílků pevný sníh. Vytvarujte lžicí 4 ostrovy a dejte je vařit,  asi na 40 sk. do mikrovlnné trouby na nejnižší výkon. A nebo je vložíte do hrnce s vařicí vodou, kde je povaříte 30 sk z každé strany.


Dokončení:
1)Nalijte anglický krém do misek, nebo jedné větší mísy.
2)Opatrně na krém položte uvařený sníh. Udržujte v chladu, až do chvíle, kdy budete servírovat.
3) Na poslední chvíli dejte 100 g cukru do kastrolku a nechte na mírném ohni bez vody = suchý karamel.
Jak se karamel začne barvit na blond, pokropte jím ještě za tepla, každý ostrov (jinak ztvrdne).
Nemáte-li chuť vařit domácí karamel a nevadí vám konzervanty, lze koupit karamel tekutý v obchodě.


A jste v cíli teď, už  stačí užívat si tu exotiku, nebo jestli chcete tak i e......, 
když je zítra toho Sv. Valentýna:-D!
 A nebo si udělejte pouze...
..., příjemnou degustaci.



Váš
Lezarts
z "Plovoucích ostrovů".