sobota 30. října 2010

Halloween, nebojte se dnes nestraším!

Zítra je“svátek strašidel“, který jaksi v Evropě nemá moc zájemců o převzetí tradice z USA, ale našinec ho bere, jako oslavu barevnosti podzimu. Dnes vám nabídnu pohled na trochu teplých barev. Já tento symbol Halloweenu, dýně, beru nejen jako krásný dar podzimu, ale také jako gastronomický požitek. Z dětství jsem znala jen dýňový kompot, ale dnes znám větší požitky z této suroviny. Prostě nejen hezké na pohled, ale i na chuť. Třeba si rádi vyzkoušíte můj recept?!



Slaný dýňový koláč:


Dýně, pórek, kousek celeru, česnek, pepř, sůl, trochu vody, čerstvá petržel, šunka, 1balení lískového těsta, 4 celá vejce, strouhaný sýr.

Vydlabanou dýni zbavenou semínek, uvařte s pórkem, stroužky česneku, celerem, přidejte jen malinko vody, aby výsledek nebyl moc tekutý. Osolte, opepřete. Když je vše uvařeno, rozmixujte na kaši s vejci. Do formy dejte těsto, pokryjte plátky šunky, Zalijte vše vychladlou dýňovou kaší, posypte str.sýrem. Dejte péct na 180 st. Do horkovzdušné trouby cca. 20min.

Jestli máte hodně kaše, odeberte, co potřebujete na koláč a zbytek zřeďte na polévku. Přidejte krutovy a čerstvou nasekanou petrželku.

Už jenom přeji: Dobrou chuť s barvou podzimu.