sobota 8. října 2011

Francouzské Alsasko-pohraniční kraj…

…, který byl po staletí, díky své zeměpisné a ekonomické poloze, zdrojem svárů a přetahování, mezi Francií a Německem. Alsasko je součástí kraje, kterým protéká Rýn- přírodní hranice mezi Německem a Francií. Na německé straně se jakoby zrcadlově směrem na východ od Rýna, rozkládá podobná krajina Alsasku.
Nejblíže Rýnu jsou bohatá zelinářská pole a sady, které jsou lemovány vinicemi. Vše je zakončeno majestátní korunou Černého lesa. Ale i podzemí je tu bohaté, prochází zde termální žíla. Velké množství termálních lázní, nabízí krásná prostředí k relaxaci. Dnes vás zavedu na
dvě krásná místa.
Nejdříve navštívíme ne břehu Rýna Breisach, toto město se nachází na velice strategickém místě. Je zde nádherný výhled na celou planinu v údolí mezi Vosges a Černým lesem. Místo, bohaté nejen přírodní krásou, ale i svou historií.
Druhým místem, už po několik let naší oázou klidu, jsou lázně Badenweiller. Jak nám to čas dovolí, musíme si sem zajet, alespoň na kávu a koláč do naší oblíbené kavárny. Posuďte sami, kdo by mohl odolat a neusadit se, do tak útulného prostředí, nad šálkem kávy?!!!

A to je sladká tečka za výletem „do sladké Francie“, i když ji končím na druhém břehu Rýna.