čtvrtek 7. prosince 2023

Generálka na…

 


… Vánoce

 
tou je u nás Mikuláš, 

kdo pravidelně čte můj blog, už ví…, 

že jsme si oblíbili zvyk oslavovat Mikuláše po Alsasku. Za 43 let jsem, zatím jen jednou, musela Mikulášskou zrušit a to v loni. Situace v rodině se ze zdravotních důvodu stala v tomto období dost kalamitní. Letos se vše rýsovalo, že můžeme opět vítat, Advent i příchod Mikuláše, jak je u nás (Alsaským) zvykem. Pouze počasí začalo ukazovat, kdo je na zemi pánem. Sněžení mi hodně komplikovalo venkovní přípravy. Pro vnoučka to měla být první oslava a tak jsem si nastavila vyšší cíle! Dokonce jsem překonala vlastní rekord a měla upečeno 50 Manalas (panáčků) před 13 hod! Návštěvy zvládly sněhovou kalamitu a v hojném počtu jsme zasedli,  se soumrakem ke stolu a hodovali, Manalas s šípkovou zavařeninou, máslem a zapíjeli horkou čokoládou.

Venku panovala krásná zimní atmosféra, která nakonec byla krásným doplňkem vánočních dekorací!Už dlouho nepamatuji Mikuláše, který by nadělil tolik sněhu.

Otevírám vrátka a chcete-li, 

nakoukněte.



















Na první Adventní neděli se i u nás na návsi, uskutečnilo slavnostní rozsvícení stromečku. Letos máme  nové figury sv. Trojice. Vytvořil je řezbář z vedlejšího města, motorovou pilou. Odvedl nádhernou práci!!!





Přeji všem, klidný Advent k rozjímání.


Váš

Lezarts,

stále ve službách Ježíška

🧑🏻‍🎄


.