pondělí 17. února 2014

Dnes v 10, bylo už 10...


...stupňů v chládku.


Moje biologické hodiny  budou asi také, tak trochu "rozštelované", jako ty,
 paní přírody.


Pro mě totiž v tomto ročním období,  jsem na mě neobvykle brzo po ránu (pro někoho, už téměř konec dopoledne) 
pobíhala s fotoaparátem po zahradě.


Nemohla jsem odolat sluníčku a jeho, na tuto dobu "vysoké" teplotě a
nevyběhnout do zeleně s fotoaparátem. 


Musela jsem si zdokumentovat, jak to na záhonech raší,


 pučí a kvete! 


Nezahálíme, už se u nás na zahradě pracuje!!! 
Prořezávají a fazonkují stromy, přesazuje


 a natírá.


Poprvé jsme o půli února v našich zeměpisných šířkách zakládali a osazovali nový masiv.


Počasí mě dalo chuť a už zase plánuji, kam co v zahradě přestěhujeme, upravíme. 
Samozřejmě, je pro mě nutná inspirace a tak listuji časopisem a 
těším se obrázky s tím, co nemohu nikdy na naší zahradě mít a přemýšlím,
co mohu přizpůsobit, aby jsme to v ní měli:-) 


Jedno je jisté, až na šparglový (neboli chřest) záhon, zeleninová zahrada byla nadobro zrušena. 
I když jsem stále doufala, že si budu v létě chodit sbírat zeleninu rovnou do hrnce z vlastní zahrady
(což se mi před lety i občas povedlo), 
musela jsem se s touto nadějí rozloučit. 
Bezprostřední blízkost lesa, 
nebyla s požadavky zeleninové zahrady slučitelné. 
Jedinou útěchou mi teď je, že si ušetřím čas ve kterém
 mohu snít o tom, jaké by to bylo krásné, mít podobnou zel. zahradu ve formě hroznu vína, 
jako tento exemplář, který se nachází na jihu Korsiky.


Zatím co jsem si tak poletovala po zahradě, můj "chytrý" hrnec uvařil báječný oběd.
Tolik se mu to povedlo, že vám musím "prásknout" jeho výrobní tajemství:-)
Stejný recept se dá uvařit i ve woku.
Je to bezmasé jídlo, ale nebojte obsahuje vše co je potřeba ke správné výživě.


Suroviny:
1 cibule (já dávám červenou)
2 stroužky česneku
1 celá kapie (velká)
1 velká mrkev
6 žampionů
1 konzerva loupaných, krájených rajčat
1 pol l. červeného pesta
1 kostka zeleninového bujónu
1 kostka koncentrátu koření, jinak dejte do otýpky, nebo sítka co dáváte do svíčkové
1 špetka pepře.
2 pol. lž. olovového oleje
100 ml ovesného krému
300 ml vody
300 g těstovin bezvaječných, já dala vřeténka
Parmazán na posypání.

Postup:

dejte zesklovatět cibuli a česnek na olivový olej, přidejte papriku, restujte asi 5 min. 
Přidejte nakrájené žampiony a mrkev (po očištění, použiji škrabku a "nakrájím" celou mrkev na tenké tagliately). Restujte opět 5 min s předchozí směsí, 
 přidejte loupaná rajčata, pesto, koření, bujón, ovesný krém a vodu. 
Nechte 10 min přikryté dusit, pak přidejte těstoviny a za občasného míchání vařte 10 min. 
Jestli doba vaření a množství vám nebudou vyhovovat, upravte si je dle potřeby.

Pro ev. zájemkyně návodu na uvaření v Termomixu, na optání dodám .

Dobrou chuť a krásné jarně-zimní dny přeje všem

Váš
Lezarts  
v před jarním opojení.