neděle 1. února 2015

Nepotřebujeme Masopust, aby ...

   

...jsme se masa-pustili:-)
***
Milujeme zeleninu a tak se u nás často koná "masopust"!
Dnes si "masožravci" moc nepočtou, zato ti co mají chuť na nějaké bezmasé jídlo, možná zkusí moje vegetariánské menu.
???
A co že to máme na talíři?
Brokolicové soufflé, nebo chcete-li nákyp se salátem...


...a jako sladkou tečku ke kávě z ruček naší dcery,
fondant au chocholat s anglickým krémem.

Brokolicové suflé:
Suroviny:
brokolice, 
2 vejce,
1 smetana na vaření (u nás sojová),
1 pol. lž. Maizeny,
100- 150 gr strouhaného sýra, (na druhu nezáleží)
sůl,
pepř,
muškátový oříšek,
trochu strouhanky a másla na vymazání pekáčku.

Postup:
brokolici povaříme 15 min, rozmixujeme, přidáme 2 žloutky, koření, Maizenu, smetanu a dobře promixujeme, vmícháme strouhaný sýr.
Z bílků si vyšleháme sníh a pomalu vmícháme do brokolicové směsi.
Hmotu nalijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku.
Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 st. asi 25-30 min, kde krásně vyběhne.
                                                                         ***
Salát: dle sezonní nabídky. 
U nás to byl ledový salát s ředkvičkami.
Dresing: 2 pol. lž. olivového oleje, 2 pol. lž. jablečného octa, 1 lžičku bazalkového pesta, česnek podle chuti (já buď vymažu salátovou mísu rozkrojeným stroužkem česneku, nebo dám 1 lžičku česnekové pasty, pro ty co špatně tráví česnek). 1 pol. lžíci mletých obilných klíčků. Nakonec salát posypu slunečnicovým semínkem.
                                                                             ***

Fondant au chocholat:
Suroviny:
250 gr černé čokolády na vaření,
4 vejce,
150 gr práškového cukru
100 gr hl. mouky,
100 gr másla.

Postup:
Rozpustit máslo s čokoládou.
Vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny, do které vmíchávejte vlažnou čokoládu rozpuštěnou v másle.
Nakonec pomalu vmíchejte mouku. Směs nalijte do vymazaných a pomoučněných zapékacích misek.
Pečte v horkovzdušní troubě na 180 st. asi 8-10 min.

Anglický krém:
450 gr mléka,
    6 žloutků,
   70 gr cukru,
     1 sáček vanilkového cukru.
     1 lžička rumu.(nepovinné)

Postup:
Rozmixujte žloutky s mlékem, rumem a cukrem. Vařte ve vodní lázni, až směs dostane tu pravou hustotu.


A po procházce v lese přijde k chuti, domácí, jablečná, nebo banánová "Fitneska".
(recept syn ostražitě tají)
Jak její název napovídá, je nízkokalorická...,
... když, už jsme hřešili s čokoládou:-o


Bohužel, nic nezbylo a tak, když budete chtít ochutnat nezbývá,
 než vyzkoušet u vás doma.
Dobrou chuť! 

Váš 
Lezarts,
co se rád masa- pustí.