pondělí 26. září 2011

Pro milovníky a milovnice Francie.

Francie je pro většinu milovníků této země spojena hlavně s Paříží, Alpami a Provence. Možná mnozí ani netuší, že 600 km od Prahy začíná, kouzelný (mezi mnoha jinými) region Alsace. Tento malebný kraj rozprostřený na horním a dolním Porýní, je bohatý historií, folklorem, architekturou, vinicemi a jak jinak i svojí regionální gastronomií.V Alsasku se mimo francozským jazykem, hovoří dialektem,který je podobný německému jazyku. Je to  pozůstatek z pohnuté historie tohoto pohraničního území. To vše je lemováno na západě modrou linií Vosges a úrodnou planinou na východě, zavlažovanou Rýnem. Od Strasburku, přes Colmar, až po Guebwiller se vlní, někde až po úpatí Vosges, vinná stezka na které jsou, jako korálky, navlečené malebná vinařská městečka a obce.
Vše je umocněno neuvěřitelným množstvím květinových výzdob. Turisté si zde přijdou, díky bohatému kraji, opravdu na své po celý rok! Sportovci najdou možnost v zimě lyžovat, milovníci kol, zase mohou objevovat místní krásy po cyklostezkách. Ovšem mě už po několik let, vždy v tuto roční dobu, "vítr zavane" na největší evropský patchworkový festival „Carrefour Européen du Patchwork“, který se koná v jednom z údolí Vosges, Val d´Argent. Po 4 dny Ste. Marie - aux- Mines  a další 3 městečka, se promění v meku všech nadšenců patchworku a textilního umění (o této akci bude reportáž později). Dnes vás zvu na malou turistickou procházku. Počasí nám zatím přeje, tak „hurááá“ do vinic, hor a městeček!




Ne, nejde o omyl, je to socha Svobody. Jedná se o repliku sochy fr. sochaře Frédérica Augusta Bartholdiho, francouzského sochaře a architekta  který se narodil 2. srpna 1834, v Colmaru (+ 4. října 1904, Paříž), kde také vystudoval architekturu. V jejím studiu pokračoval poté v Paříži, kde zároveň studoval také malířství. Jeho nejznámějším dílem je bezesporu Socha Svobody, darovaná vládou Francie v roce 1886 Spojeným státům. Před započetím této zakázky Bartholdi osobně navštívil Spojené státy a vybral přístav v New Yorku za vhodné místo pro postavení sochy. Podrobnosti viz. Wikipedia.
I tato místa mohou být malebná...!