čtvrtek 6. září 2012

Zrod a pád Andělské trumpety...

..., tak bych nazvala dnešní příspěvek.
Za touto přezdívkou se skrývá jenom taková "drobná"  rostlinka Datura. Není divu, že má takovou přezdívku, protože její květy opravdu připomínají andělské trumpety, jak z obrazů s náboženskými náměty. Určitě ji mnohé z vás vlastníte a nepředstavuji vám zde žádnou novinku,ale mě překvapilo, že já jsem každý rok z tohoto "drobečka" v u vytržení.


Jedna z mých exemplářů letos dosáhla téměř 3m na výšku. Je to, až jak ve zrychleném filmu, kde z 50 cm klacíčku vám za pár měsíců vyroste strom. Sice květů měla méně, než obvykle, ale i tak je atrakcí nejen pro oko, ale i pro nos, našeho letního obýváků. Ovšem největším překvapením je barva jejího květu, měla být totiž růžová, jak mi sdělila hodná kamarádka, která mi jí věnovala.
V loni jsem si posteskla, že bych ráda rozšířil mojí kolekci o jinou barvu a ona mi ochotně ze své kolekce zanesla růžovou. Vykvetla žlutě..., ale nijak mi to nevadí i tak děkuji, je totiž nádherná!!! Přesto, že máme i letos Datůry v jediném barevném provedení, kocháme se jejich nádherou.


 Jen je škoda, že květy mají trochu jepičí život.


Váš
Lezarts
tak trochu "pompet" z těch andělských trumpet.