pondělí 22. října 2012

Uprostřed Japonek v Evropě...

..., aneb Japonská expozice v St.Marie aux Mines.
Japonské autorky jsou rok od roku, nejen k mému potěšení, stále více reprezentovány na "Carrefour Européen du Patchwork". Letos se dostalo  JHIA (Japan Handicrafts Instructor’s Association ),
nejprestižnější výstavní plochy ve vile Burrus v městě St. Marie aux Croix. Bylo zde vystaveno asi 8O
 quiltů, od přehozů na postel až po miniquilty. Výstava na téma "La sensibilité japonise" (" Japonská citlivost"), zahrnovala různé styly, materiály, techniky a zároveň celá expozice dala možnost náhledu do japonské historie. Další atrakcí expozice, byla možnost se na místě zapsat do mini dílen a strávit tak s členkami JHIA příjemné chvíle, při výrobě drobností z textilu.


Patchworkářky ze země vycházejícího slunce dokazují, že v patchworku, jsou na vrcholu technologie.Jejich preciznost dává dojem, že i patchwork je v Japonsku "tranzistorová" záležitost. Po každé, když mám příležitost se setkat s Japonskou textilní tvorbou, nenacházím dostatek slov k jeho chvále.



Neustále jsem měla dojem, že v mém slovníku chybí "dokonalé" slovo, pro tak citlivě a precizní vyjádření se pomocí textilu."Japonská citlivost", název této expozice,  je  téměř dokonalý výraz, který jsem tak dlouho hledala.



Jako obvykle, po shlédnutí tolika krásy jsem měla potřebu se poklonit, té dokonalosti. Proto dovolte, abych  tu v pokoře vzdala hold japonskému textilnímu umění a patchworku.



A co vy, jaký  na vás Japonské umělkyně udělaly dojem?


Váš
Lezarts
z toho celá v "Kimonu".