..., ať už slavíte svátek všech zamilovaných, či ne.
Je to příležitost, jak cestovat bez opuštění pohodlí svého domova a přitom si i tak božsky užít.
Nebudu vás napínat, ale na výlet na mé "Plovoucí ostrovy" nepotřebujete velká zavazadla.
Nebude tak riskovat příplatek za nadváhu:-D
Protože s trochou pohybu kolem sporáku, nepřiberete ani deko:-)!
Budete nanejvýše potřebovat zástěru a šlehač.
Potřebné suroviny na:
Anglický krém (či šodó):
35 cl mléka
1 rozpůlený vanilkový lusk
3 žloutky
50 g cukru
+
Plovoucí ostrovy:
3 bílky
30 g cukru
Musím, jenom dodat, že nevím, jak dlouho bude trvat váš let do cíle.? Záleží co máte za letadlo:-) Já díky mému přístroji Termomixu, cestu z kuchyně ke stolu zvládám za max 15 min!
Ale dám návod raději pro pomalejší dopravní prostředky:-)
Jak na to.
Anglický krém:
1) do hrnce s mlékem dejte vanilková zrníčka + lusk.Vařte na mírném ohni, až vanilka ochutí mléko,
odstavte.
2)Vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a pevné pěny.
3)Pomalu lijte za stálého míchání teplé mléko do připravené vaječné pěny. Dobře promíchejte.
4)Přelijte směs do čistého hrnce a nechte za stálého míchání 5 min zahřívat na mírném ohni, nebo ve vodní lázni, až krém začne houstnout a ulpívat na rubu lžíce. Hlavně nesmíte nechat směs přijít do varu!!!, nebo se vám krém srazí. Přefiltrujte do misky a odstraňte vanilkový lusk.
(Pro ty, co nemají problém s hotovými přípravky, mohou krém koupit v obchodě).
Ostrovy:
1)Vyšlehejte z cukru a bílků pevný sníh. Vytvarujte lžicí 4 ostrovy a dejte je vařit, asi na 40 sk. do mikrovlnné trouby na nejnižší výkon. A nebo je vložíte do hrnce s vařicí vodou, kde je povaříte 30 sk z každé strany.
Dokončení:
1)Nalijte anglický krém do misek, nebo jedné větší mísy.
2)Opatrně na krém položte uvařený sníh. Udržujte v chladu, až do chvíle, kdy budete servírovat.
3) Na poslední chvíli dejte 100 g cukru do kastrolku a nechte na mírném ohni bez vody = suchý karamel.
Jak se karamel začne barvit na blond, pokropte jím ještě za tepla, každý ostrov (jinak ztvrdne).
Nemáte-li chuť vařit domácí karamel a nevadí vám konzervanty, lze koupit karamel tekutý v obchodě.
A jste v cíli teď, už stačí užívat si tu exotiku, nebo jestli chcete tak i e......,
když je zítra toho Sv. Valentýna:-D!
A nebo si udělejte pouze...
..., příjemnou degustaci.
Váš
Lezarts
z "Plovoucích ostrovů".
Renatko, tenhle dezert dělala moje babička, jen si teď nemůžu vzpomenout, jak se podle ní jmenoval.
OdpovědětVymazatHezky jsem si u tebe na ni zavzpomínala.
Přeji krásný večer, Helena
Renatko, taky mi ten recept něco připomíná, asi jsem ho někdy někde četla, ale určitě nezněl tak exoticky :-) vypadá suprově ♥ Pa Hana
OdpovědětVymazatRenatko, hned jsem si vzpomněla na svého taťku. O tomto básní, jak mu dělala jeho mamka, ale říkali tomu jinak, jen si nevzpomenu jak :)
OdpovědětVymazatKrásný víkend ... Věra
Renčo moc zdravím a přeji krásný valentýnský víkend:-) recept neznám , vypadá ovšem moc lákavě :-)
OdpovědětVymazatAhoj Reni, plovouci ostrovy vypadaji uzasne, urcite jste si moc pochutnali! Moc zdravim, Monika.
OdpovědětVymazatVYPADÁ BÁJEČNĚ.
OdpovědětVymazatURČITĚ VELKÁ POCHOUTKA.
BOHDA
Renátko, tvoje dobroty vypadají lákavě, jinak k tvé otázce,mám plotr silhouette portait, má nějaké chybičky,možná je to i tím, že to s ním ještě na stoprocent neumím,ale jinak na oslavách jsemdíky němu za hvězdu,protože si někteří hosté myslí, že se s tím stříhám, nechla jsem si ho dovést přímo ze Států, stál totiž o polovinu méně než je nabízí forart.cz, přeji krásné jarní dny a napiš,jestli si ho pořídíš.Iva
OdpovědětVymazatRenatko,
OdpovědětVymazatmoc ti děkuji za tvé komentáře !
Jé ty jsi bydlela v Horním Maxově,tak to jsi vlastně byla stále na dovolené na horách ;-)
Někde jsi se na blogu zmínila, že teď zrovna nemáš šťastné období jara:-o
Moc přeji ať je s dalšími dny lépe a lépe!
Děkuji všem za milé a vtipné komentáře:-)
OdpovědětVymazatSnad mi nebudete mít za zlé, že každé dnes neodpovím jednotlivě, ale...
momentálně vedu boj proti času. Vím, že ho nemohu zastavit a tak veškerou sílu věnuji tomu co se stalo momentálně tím nejpodstatnějším v mém životě..., ale o tom někdy jindy:-)
Přeji vám, aby vaše dny byli plné naděje v znovuzrození Jara...
Vaš
Lezarts