úterý 7. ledna 2014

U nás nemůže nikdy chybět, volba Krále...


..., nebojte nechystáme roajalistický převrat (i když?),
 ale jedná se o francouzský zvyk, při příležitosti svátku Tříkrálového.
***
Proto, musíme mít to nejdůležitější," La Galette des Rois", neboli "Královskou placku".
Jako každý rok tak i letos jsem to byla já, kdo ji "uplácal". 
Není nad domácí výrobu! 
Zároveň příležitost trochu upravit recept náplně, 
která je vlastně marcipán, 
který v kombinaci s lístkovým těstem není, pro některé strávníky, lehce stravitelná pochutina. 
Zapátrala jsem na webu a našla obměnu, marcipán s jablky. 
Recept jsem přizpůsobila mým požadavkům, lehké kuchyně.Výsledek byl nad očekávání, koláč je daleko stravitelnější a sklidil chválu nejen od nově zvoleného krále, ale i jeho podaných.


Pro případ, že by jste měli chuť si tuto "kratochvilnou" pochoutku vyzkoušet, prosím zde máte návod.

Co potřebujete: 
1 balíček mraženého lístkového těsta,
 1 žloutek + trochu mléka na rozmíchání.
Náplň: 
100 g mletých mandlí, 
4 jablka,
1 vejce, 
120 g cukru,
 200 ml mléka,
 1 sáček vanilkového pudinku,
 1 kávovou lž. rumu.
+
Teplu vzdorný a potravinově nezávadný "Fant" 
(v případě, že budete volit krále). 
Při konzumaci, prosím nespolknout ani si ulomit zub!!! 
+
 Královskou korunu, ke korunovaci nového krále.

Postup: 
nejdříve si zkaramelizujeme jablka do měkka  na 100 g cukru. 
Do šlehače vložíme podušená jablka, rozmixujeme, 
přidáme zbytek ingrediencí a  promícháme do hladké kaše.. 

Dokončení:
 z těsta si vyválíme dvě placky. 
Jednu vložíme do formy a pomažeme náplní, vložíme fant. 
Přiklopíme druhou plackou těsta, kraje slepíme, pomažeme žloutkem. 
Můžeme ozdobit vlastnoručně vyrytým ornamentem. 
Pečeme cca 25-30 min. 
Servírujeme ještě vlažné.

***
K zapíjení doporučuji Šampaňské, nebo alespoň Cidre.

***

A jestli jste hraví, 
 přidávám pravidla správné volby. 
Předem nakrájíte "Královskou placku" na tolik dílů, kolik máte "voličů" a dáte na stůl. 
Po té, nejmladší "volič" zaleze pod stůl 
takto umístěn z dohledu "voličské urny-placky",
určuje komu díl, který máte na lopatce, servírovat. 
 Pochopili jste, 
že se dbá důsledně o nezkorumpovatelnou volbu!!
Ten kdo najde ve své porci "fant" se stává králem-královnou roku.
Zda se pustíte do podobné akce, 
přeji vám aby jste si u toho užili tolik legrace, 
jako my! 
Tak co, zkusíte si také příští rok zvolit svého krále?


A nakonec zbyl jen fant, letos figurka z komiksu "Asterix".

A každá správná oslava, 
má být náležitě završena, třeba ohňostrojem...


...tento je letošní- pražský-Novoroční.

Váš 
Lezarts
letos "Ren-Ata"- manželka "Krále A":-D


6 komentářů:

  1. Milá královno, letos to už nestihnu, ale koláč vypadá tak dobře, že ho asi upeču i bez toho fantu...Jak znám Adama, zblajzne ho skoro celý a královnou budu taky :o)
    Hezký večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Kolikrát jsem si říkala, že tenhle tříkrálový koláč upeču a pravidelně zapomenu. Fant bych do placky nedávala, protože při mé smůle bych to byla určitě já, kdo by přišel o zub.

    OdpovědětVymazat
  3. Bez fantu a se zpožděním určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  4. Renatko,
    diky za hezke povidani, bajecny recept a novy (pro me) zvyk, ktery asi zacnu take drzet, protoze se mi moc libi :)) Kolac, zvlast ozdobeny kralovskou korunou, vypada bajecne! Zdravim, Monika....

    OdpovědětVymazat
  5. Helo:
    moc jsem se tvému vtipnému komentáři nasmála!!!:-D Doufám, že bude chutnat:-)

    Ditto:
    třeba to je jenom fóbie:-D Až ho vyzkoušíš, dej vědět:-)!

    Eskandriel:
    voní pak, ale více po mandlích a lískovém těstě:-)
    P.S.
    nejdou mi vkládat na tvůj blog komentáře. Dělám něco špatně?!:-(

    Baru:
    nikdy není pozdě:-D!!!

    Moni:
    francouzští Kanaďané nedrží podobný zvyk? Ale ať je to zvyk od kut chce, je u toho legrace... a té není nikdy dost!!!:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Tento zvyk neznám a sladké skoro vůbec nepeču. Ale Tvůj článek se mi moc líbil - jako bych tam byla a stala se králem já sama.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že se vám na mém blogu líbilo a zanechali jste o tom stopu.