..., nebojte nechystáme roajalistický převrat (i když?),
ale jedná se o francouzský zvyk, při příležitosti svátku Tříkrálového.
***
Proto, musíme mít to nejdůležitější," La Galette des Rois", neboli "Královskou placku".
Jako každý rok tak i letos jsem to byla já, kdo ji "uplácal".
Není nad domácí výrobu!
Zároveň příležitost trochu upravit recept náplně,
která je vlastně marcipán,
který v kombinaci s lístkovým těstem není, pro některé strávníky, lehce stravitelná pochutina.
Zapátrala jsem na webu a našla obměnu, marcipán s jablky.
Recept jsem přizpůsobila mým požadavkům, lehké kuchyně.Výsledek byl nad očekávání, koláč je daleko stravitelnější a sklidil chválu nejen od nově zvoleného krále, ale i jeho podaných.
Pro případ, že by jste měli chuť si tuto "kratochvilnou" pochoutku vyzkoušet, prosím zde máte návod.
Co potřebujete:
1 balíček mraženého lístkového těsta,
1 žloutek + trochu mléka na rozmíchání.
Náplň:
100 g mletých mandlí,
4 jablka,
1 vejce,
120 g cukru,
200 ml mléka,
1 sáček vanilkového pudinku,
1 kávovou lž. rumu.
+
Teplu vzdorný a potravinově nezávadný "Fant"
(v případě, že budete volit krále).
Při konzumaci, prosím nespolknout ani si ulomit zub!!!
+
Královskou korunu, ke korunovaci nového krále.
Postup:
nejdříve si zkaramelizujeme jablka do měkka na 100 g cukru.
Do šlehače vložíme podušená jablka, rozmixujeme,
přidáme zbytek ingrediencí a promícháme do hladké kaše..
Dokončení:
z těsta si vyválíme dvě placky.
Jednu vložíme do formy a pomažeme náplní, vložíme fant.
Přiklopíme druhou plackou těsta, kraje slepíme, pomažeme žloutkem.
Můžeme ozdobit vlastnoručně vyrytým ornamentem.
Pečeme cca 25-30 min.
Servírujeme ještě vlažné.
***
K zapíjení doporučuji Šampaňské, nebo alespoň Cidre.
***
A jestli jste hraví,
přidávám pravidla správné volby.
Předem nakrájíte "Královskou placku" na tolik dílů, kolik máte "voličů" a dáte na stůl.
Po té, nejmladší "volič" zaleze pod stůl
a
takto umístěn z dohledu "voličské urny-placky",
určuje komu díl, který máte na lopatce, servírovat.
Pochopili jste,
že se dbá důsledně o nezkorumpovatelnou volbu!!
Ten kdo najde ve své porci "fant" se stává králem-královnou roku.
Zda se pustíte do podobné akce,
přeji vám aby jste si u toho užili tolik legrace,
jako my!
Tak co, zkusíte si také příští rok zvolit svého krále?
A nakonec zbyl jen fant, letos figurka z komiksu "Asterix".
A každá správná oslava,
má být náležitě završena, třeba ohňostrojem...
...tento je letošní- pražský-Novoroční.
Váš
Lezarts
letos "Ren-Ata"- manželka "Krále A":-D
Milá královno, letos to už nestihnu, ale koláč vypadá tak dobře, že ho asi upeču i bez toho fantu...Jak znám Adama, zblajzne ho skoro celý a královnou budu taky :o)
OdpovědětVymazatHezký večer, pa Helena
Kolikrát jsem si říkala, že tenhle tříkrálový koláč upeču a pravidelně zapomenu. Fant bych do placky nedávala, protože při mé smůle bych to byla určitě já, kdo by přišel o zub.
OdpovědětVymazatBez fantu a se zpožděním určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatRenatko,
OdpovědětVymazatdiky za hezke povidani, bajecny recept a novy (pro me) zvyk, ktery asi zacnu take drzet, protoze se mi moc libi :)) Kolac, zvlast ozdobeny kralovskou korunou, vypada bajecne! Zdravim, Monika....
Helo:
OdpovědětVymazatmoc jsem se tvému vtipnému komentáři nasmála!!!:-D Doufám, že bude chutnat:-)
Ditto:
třeba to je jenom fóbie:-D Až ho vyzkoušíš, dej vědět:-)!
Eskandriel:
voní pak, ale více po mandlích a lískovém těstě:-)
P.S.
nejdou mi vkládat na tvůj blog komentáře. Dělám něco špatně?!:-(
Baru:
nikdy není pozdě:-D!!!
Moni:
francouzští Kanaďané nedrží podobný zvyk? Ale ať je to zvyk od kut chce, je u toho legrace... a té není nikdy dost!!!:-D
Tento zvyk neznám a sladké skoro vůbec nepeču. Ale Tvůj článek se mi moc líbil - jako bych tam byla a stala se králem já sama.
OdpovědětVymazat