...jsme se masa-pustili:-)
***
Milujeme zeleninu a tak se u nás často koná "masopust"!
Dnes si "masožravci" moc nepočtou, zato ti co mají chuť na nějaké bezmasé jídlo, možná zkusí moje vegetariánské menu.
???
A co že to máme na talíři?
Brokolicové soufflé, nebo chcete-li nákyp se salátem...
...a jako sladkou tečku ke kávě z ruček naší dcery,
fondant au chocholat s anglickým krémem.
Brokolicové suflé:
Suroviny:
brokolice,
2 vejce,
1 smetana na vaření (u nás sojová),
1 pol. lž. Maizeny,
100- 150 gr strouhaného sýra, (na druhu nezáleží)
sůl,
pepř,
muškátový oříšek,
trochu strouhanky a másla na vymazání pekáčku.
Postup:
brokolici povaříme 15 min, rozmixujeme, přidáme 2 žloutky, koření, Maizenu, smetanu a dobře promixujeme, vmícháme strouhaný sýr.
Z bílků si vyšleháme sníh a pomalu vmícháme do brokolicové směsi.
Hmotu nalijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku.
Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 st. asi 25-30 min, kde krásně vyběhne.
***
Salát: dle sezonní nabídky.
U nás to byl ledový salát s ředkvičkami.
Dresing: 2 pol. lž. olivového oleje, 2 pol. lž. jablečného octa, 1 lžičku bazalkového pesta, česnek podle chuti (já buď vymažu salátovou mísu rozkrojeným stroužkem česneku, nebo dám 1 lžičku česnekové pasty, pro ty co špatně tráví česnek). 1 pol. lžíci mletých obilných klíčků. Nakonec salát posypu slunečnicovým semínkem.
***
Fondant au chocholat:
Suroviny:
250 gr černé čokolády na vaření,
4 vejce,
150 gr práškového cukru
100 gr hl. mouky,
100 gr másla.
Rozpustit máslo s čokoládou.
Vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny, do které vmíchávejte vlažnou čokoládu rozpuštěnou v másle.
Nakonec pomalu vmíchejte mouku. Směs nalijte do vymazaných a pomoučněných zapékacích misek.
Pečte v horkovzdušní troubě na 180 st. asi 8-10 min.
Anglický krém:
450 gr mléka,
6 žloutků,
70 gr cukru,
1 sáček vanilkového cukru.
1 lžička rumu.(nepovinné)
Rozmixujte žloutky s mlékem, rumem a cukrem. Vařte ve vodní lázni, až směs dostane tu pravou hustotu.
A po procházce v lese přijde k chuti, domácí, jablečná, nebo banánová "Fitneska".
(recept syn ostražitě tají)
Jak její název napovídá, je nízkokalorická...,
... když, už jsme hřešili s čokoládou:-o
Bohužel, nic nezbylo a tak, když budete chtít ochutnat nezbývá,
než vyzkoušet u vás doma.
Dobrou chuť!
Váš
Lezarts,
co se rád masa- pustí.
Renatko, mě by u vás moc chutnalo. Brokolicový nákyp dělám, trochu jinak, příště ho dle tebe povýším na suflé!
OdpovědětVymazatA ta sladká tečka... jdu dělat večeři :o)
Moc tě zdravím, Helena
Sice nejsem zeleninová :-) ale sladká tečka mňam! :-) Hezký den Vera
OdpovědětVymazatVypadá to báječně...mňam :-) Tu brokolici jsme takto ještě nedělala a to určitě zkusím - díky...
OdpovědětVymazatMilá Renatko,já jsem všehožhrout,vše mi chutná ať to jsou brabbory a podmáslí nebo dort.Moc bych si u tebe pochtnala neb brokolici já také ráda:-)Pa Dája
OdpovědětVymazatVše vypadá báječně, já mám ráda zeleninu a brokolici obzvlášť. Moc děkuji za inspiraci. A ten dezert, to musí být mňamka, hned bych si dala.
OdpovědětVymazatHezký večer Anny
Eskandriel:
OdpovědětVymazat...lepší něco, než nic:-)
Dobrou chuť:-D!
Helo:
...to bude znít velice gastronomicky:-), snad vám bude chutnat!!! Ale u vás vždy jsou jen samé dobroty!!!
Věro:
...tak, alespoň něco i pro tebe:-D
Atelier Ronica:
opravdu doporučuji i odpůrci brokolice jí takto povětšinou zbaští:-) Věřím, že bude chutnat!
Děkuji za návštěvu.
Dajo:
...tak tě čekám příště, mám ráda dobré strávníky:-D!!!
Anny:
...tak nezbývá než si stoupnout k plotně:-) A pak přeji, dobrou chuť!
Návštěva mě potěšila:-)!