sobota 9. února 2013

Fotografie, co mi dodá pep´s...?!

Nemáte také pocit, že vám do finiše, před Jarem začíná ubývat pep´s? 
I když pečlivě udržuji hladinu vitamínů v těle, tak sluníčko, zdroj mé energie, nevyrobím. Teď navíc v exilu mé diety, se mi začíná můj pep´s, na rozdíl ode mě, vytrácet před očima. Jak jsem na blogu viděla, každý si ho snaží dodávat po svém. Já si ho dodávám mimo jiné také tím, když neběhám s holemi po okolí a  nemohu nakukovat do lednice, že  alespoň nakukuji do fotoalba! 
 Poznáváte, co je to za zeleninu?


Zda ne, dovolte, abych vás představila- pan Artyčok.


Protože na našem trhu jsem ho našla prodávaný ve špatné kvalitě, byla jsem ráda, že 
se  mi vloni podařilo vypěstovat na zahradě Artyčok vlastní. Sazenice jsou z dovozu a úroda byla prozatím, jen na ochutnání, ale hlavně, že se mi jej podařilo vypiplat i v našem podnebí.( Snad přežije zimu?) 
Nejen, že je to zdravá  lahůdka (snižuje cholesterol v krvi, podporuje trávení..), ale když ho nesníte, dozraje do velice exotického květu, který vydrží pomalu celý rok.


Na rozdíl od jiné zeleniny, Artyčok je nejen chutný, ale i dekorativní.


Nejchutnější část, je jeho "srdéčko", ke kterému se musíte pěkně dopracovat. Oddělit všechny listy, odstranit pestíky a pak - slastně vychutnat jeho střed velký, jako jednohubka. 
Artyčok, jediná potrava, které vám zbude na talíři po její konzumaci víc, než když jste ji začali jíst:-)
Už jste ochutnali čerstvě upravený Artyčok?

Váš
Lezarts
 aux  coeur de l´artichaut:-)

10 komentářů:

  1. V tomto s tebou hluboce souzním. Každý den po ránu nejdřív za oknem pátrám po slunečních paprscích, které ranní mrzutost zahánějí s úžasnou lehkosté (narozdíl od pošmourna, deětě či dokonce mlhy :-)

    Každopádně artyčok jsem zatím neochutnala. Vždycky se mi jen vybaví v jedné ze scén Amélie z Montmartru :-)

    Tak alespoň popřeji: Slunce v duši! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Oh la la!!! Tu me donnes envie avec tes superbes photos.... J'adore les artichauts avec de la vinaigrette!!!!!
    Bon dimanche
    Laure

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Slunce a květiny dokáží divy, na mě působí přímo zázračně :o) Artyčok bych na té první fotografii opravdu nepoznala :o) díky za tipy. Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Reni, musím se přiznat, že ač jsem ho (většinou za hranicemi) okukovala a obdivovala, nikdy jsem ho nejedla. Ale krásný tedy je!
    Měj hezkou, hubenou neděli!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Taky potřebuju jaro, teplo, sluníčko. Artyčok jsem nikdy nejedla. Ale tvé fotky vypadají nádherně.

    OdpovědětVymazat
  7. Také jsem ho ještě nejedla ,u nás ale roste bodlák ,jmenuje se slunce a jeho střed je tak lahodně máslový ,bohužel je na vymření,tak asi někdy v zahraničí ochutnám i aryčok.Já si ale většinou dávám poklady moří....drž se ve zdraví!Daja

    OdpovědětVymazat
  8. Renatko,
    tak artyčok jsem nejedla, jen okukovala, ale stejně si myslím, že je tak krásný, že by ho byla škoda sníst!!!
    Mám moc ráda Tvé příspěvky..
    a ten minulý-nádherné fotky..ach..
    a já mám podobný problém po zimě-
    nějak špatně peru - neboť se mi šatstvo sráží??!!??!!
    Měj se moc hezky, mne už ta tma nějak dusí...
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  9. Lezarets,
    krásné fotky :-)
    Artyčok jsem také ještě neochutnala, měla bych to napravit!
    Díky moc za komentář :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Báro:
    určitě ochutnej, Amélie z Montmartru to ti vzkazuje:-D
    Ať žijí, sluncem prosvícené duše:-)))

    Laure:
    vive l´eté:-)

    Martino:
    už, aby to slunce našlo k nám cestu!

    Helo:
    příště ho neokukuj, ale rovnou ochutnej. Teď na tu dietu by se mi hodil do talíře:-D

    Amélie:
    asi budeme muset udělat manifestaci, aby nám sluníčko alespoň zasvítilo, když ještě neohřeje. Pak je hned, svět veselejší:-) Děkuji za pochvalu. Posílám Ti trochu slunce do duše:-D

    Dajo:
    zkus jednou zaměnit plody moře za artyčok:-) Myslím, že ta chuť s tím bodlákem bude docela podobná. Teď po tom debužírování, přeji příjemný půst.

    Jaru:
    při příští příležitosti neváhej a klidně si artyčok nech naservírovat. A pak si jeden kup na květ, vydrží pomalu celý rok i bez vody. Posílám Ti trochu světla, aby Ti nálada do Jara vydržela na dobré úrovni:-)

    Ilono:
    díky za tu chválu, ale patří více fotoaparátu:-)
    Rozhodně ten"nedostatek" naprav a artyčok ochutnej:-D
    Přeji Ti pohodové dny při čekání na Jaro!

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že se vám na mém blogu líbilo a zanechali jste o tom stopu.